De wereld is om zeep

11650903_498255737006624_726851209_nDe wereld is om zeep. Nee, nog niet helemaal maar het gaat er wel enorm naar toe. De wereld is om zeep, herhaal het maar eens luidop. Dan weet je hoe ernstig dit nu echt is. De huidige maatschappij staat er nauwelijks bij stil maar het is wel aan het gebeuren. De wereld veranderd, de wereld sterft.

Is de wereld wel ooit volmaakt geweest? Heeft er nooit iemand geleden, is er niemand achtergelaten? Heeft iedereen wel lief gehad, genoten, gelachen? De geschiedenis en alle lessen die we over de voorbije historische tijdperken hebben meegekregen, laat ons maar een klein puntje van waarheid zien. Is Maria van Bourgondië wel gestorven door een val van haar paard en was Jeanne d’Arc dan werkelijk zo een redder van het Franse koninkrijk? De geschiedenis kan ons iets wijsmaken maar de geschiedenis kan ons echter ook iets leren. Zo is het niet voor niets dat Plato nog steeds bekend is bij verschillende dichters en filosofen. Mozart, Tsjaikovski en Beethoven zijn nog steeds wereldberoemd dankzij hun eigen, diverse composities. Dus waarom hebben we al die tijd  een prachtige geschiedenis opgebouwd die we nu compleet waarderen terwijl we starten met het verzieken van de toekomstige geschiedenis?

De wereld leert ons prachtige dingen. Waar stonden we zonder landbouw, zonder de dieren, alle andere planten en verscheidene natuurverschijnselen om ons heen? Juist. Helemaal nergens. We zouden leven op een kale wereld, zonder geneeskunde, zonder voeding, zonder… Wat zou er nog zijn moest alles verdwijnen. Wie blijft er dan alleen achter? De mensen? Neen. De vogels? Neen. Op een dag gaat alles dood. Alles.
Iedere voorspelling heeft kans op falen. Echter zit ik steeds meer en meer te denken dat de kans op slagen steeds dichter bij komt. Hoe het er nu aan toe gaat is wel heel duidelijk. We zijn slecht bezig. Veel te slecht bezig.

Bestaat er nog wel een dag dat onderwerpen zoals misbruik, geweld, oorlog, moord en racisme niet voorkomen in het nieuws? De dagen wanneer ik naar het nieuws kijk en diep vanbinnen hoop dat ik geen akelige en gewelddadige beelden te zien krijg, bestaan niet meer. Gewelddadigheid is een onmisbaar aspect dat steeds dichter en dichterbij sluipt. We begeven ons in het oog van de naald en dat kunnen we maar beter accepteren. Voor het volledig te laat is. Als het dat al niet is.

Maar dat is nog lang niet alles. Het milieu. Daar al eens over nagedacht? Milieubewust leven is een opkomende trend bij jongeren. Bio-producten zijn helemaal in. Scholen doen mee met de trend door het invoeren van tablets en het delen van documenten via verscheidene netwerken zodat de natuur gespaard blijft. Is dit wel voldoende om alle schade die we voorbije jaren hebben opgelopen te herstellen? Kan dit volstaan om iedere boom, ieder velletje papier volwaardig terug te geven aan de natuur? Mijn mening is van niet. Wat uiteengevallen is, valt niet meer te lijmen. Kan de opwarming van de aarde ooit tegengehouden worden? Zal de hongersnood dalen en zal het aantal doden daarbij meegaan? De opwarming van de aarde is een uiterst groot probleem, dat de ijsberen daarbij land verliezen en kans hebben op sterven is er betreurenswaardig mee verbonden. En zo, zo zit de wereld in elkaar. Ieder fenomeen is onlosmakelijk met elkaar verbonden en als er ergens in de ketting een schakel kapot gaat, gaan de andere schakels mee.

Ik durf het niet te zeggen. De werkelijkheid kan hard zijn. Maar het is er echt erg mee gesteld. Waar gaat de wereld toch naartoe.
“Waarom?” vraag ik me dan af. Waarom wordt dit leed bestrijdt door het plezier in de wereld? Ondanks al dit leed staat er iedere dag een lach op de mensheid zijn gezicht. Uiteindelijk weten ze het maar al te goed, ze durven hun angst gewoon niet aankijken.
The world is already dying.  And we have two options, facing it or changing it.

Liefs, Amber

(Dit moest er even uit want naar aanleiding van deze blog begon ik er steeds meer en meer over na te denken. Geen artikeltje dat jullie van me gewoon zijn maar het is wel problematisch, en dat moeten we onder ogen komen. Eenmaal dit eruit is ben ik weer mijn vrolijke zelve.)

Advertenties

3 gedachtes over “De wereld is om zeep

  1. Pingback: Mijn 2015 | milesawayfromwonderland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s