Westhoek 2017 • SFC

Een uitstap naar de Westhoek, met onder meer de allombekende Last Post en Tyne Cot. Een uitstap met soms eens kippenvel en grote ogen, met heel veel doden onder je voeten maar ook veel vage herinneringen naar vroeger. Boeiend, beangstigend, zo onwerkelijk. En toch weet je dat die dingen allemaal zijn gebeurd…


Wij bleven twee dagen rondhangen, daar, aan de andere kant van België. En twee is zeker genoeg, want na een tijdje lijkt alles wel wat op elkaar.

22563687_910964495735744_855058693_o
Processed with VSCO with hb2 preset

Na een lange rit vanuit Heusden naar Poperinge, begonnen we de dag met een uitstapje naar Talbot House. Daar kregen we een korte introductiefilm te zien en daarna mochten we ook echt in het huisje en de tuin rondlopen. Zelf vond ik dat best wel gezellig want er werd ook steeds piano gespeeld door één van ons. De muziek weergalmde door het huis en gaf het al meteen een na-oorlogse sfeer. Ook de objecten die we daar zagen, waren nog uit die tijd. Zo stond er bijvoorbeeld nog een piano waar je zo een vreemd klavier aanhebt (ik heb echt geen idee hoe ik dat moet beschrijven) en ook deze typemachine. Zalig.

img_2093
img_2078

Daarna bezochten we ook nog de dodencellen en de executieplaats, waar de ‘shot at dawn’ werd uitgevoerd. De persoon die geëxecuteerd zou worden, stond dan vastgebonden aan dat paaltje op de eerste foto. Gek, want dat lag middenin een complex van gebouwen, op het binnenpleintje.
Na dit korte intermezzo mochten we even vrij rondlopen in de stad om wat te eten. Wij dachten dat we naar een parkje zouden lopen maar belandden uiteindelijk aan nog een ander kerkhof. Daar ging ons plan om even rustig op een bankje te zitten… Na het middagmaal vertrok de bus weer naar een andere plek.

22627408_910964492402411_1644606709_n
img_2077
22563842_910964489069078_1300165124_o
22563712_910964499069077_1312331175_o
22344018_906228056209388_20654307_o.jpg

En dat was… Tyne Cot. Dit is absoluut het mooiste wat ik in deze twee dagen heb gezien. Al die witte graven, de zon die daar mooi overheen schijnt, de perfecte rozenstruiken en de mooie witte muren achteraan. Alles past perfect in het plaatje en als je ooit ook eens in de buurt bent, is dit uiteraard iets wat je gezien moét hebben (zegt dakik et u gezegd heb). Je kan vast wel raden dat ik dit bezoek het meest indrukwekkende vond.

img_2030

img_1992Hierna was het tijd om naar ons hotel te rijden in het centrum van Ieper  -ofja hotel, het was eerder een jeugdherberg- en om even de kamers te inspecteren (twee douches hoera!). Het was intussen al 19uur voorbij en niemand van ons had al iets gegeten buiten een chipsje hier en daar. Dat kwam doordat wij om 19.30u vertrokken naar de Last Post aan de Menenpoort in Ieper. Dat was wel mooi om eens te zien, ondanks dat we niet echt veel zagen haha. Er hangt daar gewoon een heel aparte sfeer, zeker door de soldaten die daar stokstijf staan en door de kransen die worden neergelegd. Dit duurde maar een klein kwartiertje en hierna konden we EIN-DE-LIJK gaan eten. Frietjes a volanté! We kregen nog tijd tot 22uur om “Ieper by night” te ontdekken en daarna verzamelde iedereen terug in het hotel want… wij gingen feesten. Nu ja, feesten is misschien veel gezegd, het was eerder dansen onder de zesde jaars in een afgehuurde bar waar veel te dure drankjes verkocht werden en veel te saaie muziek speelde. Al bij al, was dit toch wel een fijne en sfeervolle avond. Sommigen lichtjes aangeschoten, anderen zat maar geen eentje was nuchter ;).

img_2095

De volgende ochtend moesten we weer vroeg uit de veren, om 7.30u werden wij aan het ontbijt verwacht zodat we rond 8uur weer de deur uit konden om nog wat te verkennen. We startten onze dag met gedichtjes op de stadswallen, vlakbij de Menenpoort terwijl de opkomende zon op onze gezichtjes scheen. Prachtig.

img_2037Hierna bezochten we Pool of Peace, een plas die nu in the middle of nowhere ligt doordat daar ooit een bom is neergevallen. Echt een grote krater, die uiteraard een beetje kleiner  is geworden doorheen de jaren. Ook het Lone Tree Cemetry lag hier vlakbij, dat vond ik ook heel mooi want je zag heel de omgeving boven de graven uitkomen en de koeien stonden daar maar te staan. Heel rustgevend en volgens mij ook wel vredevol.

img_2082
img_2048

Het volgende op de planning was een bezoek aan The Canadian Monument en Hill 62, met ook een wandeling door échte loopgraven. Vooral dat laatste vond ik indrukwekkend. We moesten laarzen meenemen voor dit gedeelte omdat je doorheen de tunnels kon wandelen (die uiteraard onder water stonden). Echt heel gek maar ook wel fascinerend om daar doorheen te lopen.

img_2059

Nadien mochten we onze middag spenderen in Diksmuide, ik at samen met een paar vrienden en vriendinnen heel lekkere broodjes en kuierde wat doorheen de straten. Ohja, ik kocht samen met Britt een overheerlijk artisanaal chocoladebroodje voor de terugreis, njam! Na ons middagmaal bezochten we ook nog de Ijzertoren en een museum dat daarbij gelegen is. Een museum van maar liefst 23 (denk ik) verdiepingen dus met een heel mooi uitzicht. Zo zag je bijvoorbeeld het gedeelte wat onder water werd gezet tijdens de oorlog om de Duitsers op een afstandje te houden. Dit museum was eigenlijk too much aan de reis, teveel informatie, teveel op elkaar lijkend… Het enige leuke hierbij was dus eigenlik écht wel het uitzicht.

img_2081
img_2063

Iedereen begon stilletjesaan moe te worden maar toch moesten we nog één iets gaan bezoeken: de dodengangen. Dit waren dus – alweer – loopgraven die onmenselijk dichtbij de Duitsers kwamen. Opnieuw mochten wij hierdoor lopen en helemaal achteraan stonden zelfs de bunkers, waaraan wij ook een bezoekje mochten brengen. Echt wel indrukwekkend eigenlijk. Dit was ook een absoluut hoogtepunt uit deze reis, mede omdat het zo ‘echt’ is en je niet gewoon een museum binnenwandelt.

Om af te sluiten heb ik ook nog een kleine aftermovie gemaakt. Ik vond dit wel een geslaagde uitstap, het was soms wel langdradig maar de mooie momenten die ik tijdens deze reis heb meegemaakt ga ik zeker niet vergeten. Zesde jaar, i love you.

SSFS_Clip_Art_Pack_Laurels_Free (12)

Liefs, Amber

Advertentie

Een gedachte over “Westhoek 2017 • SFC

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s