Modemuseum Hasselt • Hasselt Gewijs

Amber Jans • Dress.code curtain Modemuseum Hasselt

Mode blijft verwonderen, terugkeren én verrassen. Soms gaat mode ook verloren, maar soms komt zo een mode (en de unieke stukken) terecht in een mooi museum. Deze keer bracht ik voor jullie een bezoek aan het Modemuseum in Hasselt. Een plek waar ze alle oude én nieuwe(re) pracht tentoonstellen, zodat ook jij als normale mens exclusieve stukken kan bewonderen. Zin in een portie renaissance of ’70s? Of wil je eerder stuks bekijken van bekende merken zoals Gucci, Armani, Paco Rabanne of Vivienne Westwood? Dan is deze tentoonstelling zeker iets voor jou.

Sinds 1 oktober 2020 kan je in het Modemuseum van Hasselt (Gasthuisstraat 11), de tentoonstelling DRESS.CODE bekijken. Je krijgt hier stuks van over de hele wereld te zien (van Japan tot Frankrijk) en achter ieder stuk hangt een heel verhaal. Ook wij kleden ons vandaag nog volgens onze karakters. De ene al wat kleurrijker dan de andere. De ene al wat strakker dan de andere and so on. Kleding bepaalt ook vaak hoe goed we ons voelen en hoe we in het leven staan. Het zegt meer over een persoon dan we eigenlijk denken. Die gedachte vond ik in deze tentoonstelling heel bijzonder, je krijgt echt een blik achter de schermen van bekende designers en je krijgt een zicht op bepaalde beweegredenen die hebben aangezet tot het dragen of maken van dergelijke stuks.

Een knoop die verdwenen is, een danskleed dat door het dagelijks gebruik in de club gescheurd is, een feloranje jurk die iemand ooit heeft gedragen op een huwelijk en wat gebaseerd was op de verhalen van Romeo en Julia of zelfs gewoon eventjes tussendoor stuks van bekende sterren. Ieder stuk heeft een verhaal. Het is aan jou om dat verhaal te gaan ontdekken.

Modemuseum Hasselt DRESS.CODE

Zelf vond ik dat de tentoonstelling heel mooi in elkaar zat. Bij het binnenkomen wandel je door een reusachtig gordijn recht naar een lange rode gang met al meteen enkele mooie objecten. De stuks zijn opgedeeld volgens vijf codes, die je zo meer vertellen over de vorm, stof, vanitas, identiteit en verhalen. Iedere code heeft zijn eigen stukje museum gekregen, waardoor je heel goed merkt op wat je moet letten. Het verleden heeft ons nog zoveel te vertellen, dat deze expo’s enkel maar waardevoller worden en je echt een andere blik kunnen geven. Je ziet hoeveel werk en oog voor detail er in de stuks, maar ook in de hele tentoonstelling, is gestoken en dat kan alleen maar geweldig zijn.

Modemuseum Hasselt • DRESS.CODE

Wat mij het meest is bijgebleven? Een mantel van echt apenbont. Nog nooit gezien. SO HAIRY!🤪 Ook wel een heel mooi roze en een houten tasje. Dat zou nu echt nog ‘in’ kunnen zijn. Sommige stuks zou ik zelfs nu nog durven dragen. Zo zie je maar – mode is een ronde cirkel en echt àlles komt terug.

De tentoonstelling is nog te zien t.e.m. 9 mei 2021 en is zeker de moeite! Op een uurtje ben je rond, dus de ideale tussenstop tijdens een lange dag shoppen. Vergeet zeker niet vooraf je gewenste uur en ticket te reserveren via hun website.

En jij? Ben jij een echte mode-fan? Of misschien ook al naar deze tentoonstelling geweest?

Groetjes, Amber

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s